Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Δωρεάν Είσοδος στο Μουσείο Μπενάκη κάθε Πέμπτη


    Η δωρεάν είσοδος σε όλα τα κτίρια και τις εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη, κάθε Πέμπτη, επαναλαμβάνεται από τις 5 Μαρτίου και για έναν χρόνο, χάρη στην ευγενική προσφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Είναι η δεύτερη χρονιά που το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» προσφέρει τη δυνατότητα δωρεάν εισόδου, κάθε Πέμπτη, στα κεντρικά κτίρια και παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη, στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του.
Πρώτη φορά και με επιτυχία εφαρμόστηκε από τις 15/7/2013 έως τις 15/7/2014, ανεβάζοντας την επισκεψιμότητα του Μουσείου Μπενάκη, 


αυτές τις ημέρες, σε ποσοστό 26% από 16% που ήταν πριν την εφαρμογή του προγράμματος. Δηλαδή, περίπου 700 επισκέπτες κάθε Πέμπτη σε όλα τα κτίρια του Μουσείου, σε σύνολο 34.000 επισκεπτών τη συγκεκριμένη ημέρα σε όλη τη διάρκεια του έτους.  
Όπως ανακοινώθηκε, η ενίσχυση του Μουσείου από το Ίδρυμα θα επεκταθεί με χρηματικό ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Μουσείου Μπενάκη, υπό την προϋπόθεση αυτό θα συγκεντρώσει ένα αντίστοιχο ποσό από δωρεές και χορηγίες τρίτων (matching gift).
Αυτές οι ισόποσες δωρεές- χορηγίες θα προορίζονται για το έργο και του σκοπούς του Μουσείου. «Είναι ένας τρόπος που μας κινητοποιεί, που ενισχύει τις δυνάμεις μας και τις προοπτικές μας, για να μπορούμε εμείς οι ίδιοι με μεγαλύτερη σιγουριά να προχωρούμε» τόνισε η κ. Γερουλάνου.
Ήδη, για εφέτος έχει καλυφθεί το 78% του ποσού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με ισόποσες δωρεές που προέρχονται από 51 δωρητές, οι οποίοι σε ποσοστό 56% προέρχονται από το εξωτερικό.
Η ενίσχυση του Μουσείου Μπενάκη από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» εντάσσεται στο κοινωφελές τριετές πρόγραμμα έχει αναπτύξει το Ίδρυμα από το 2012, ολοκληρώνοντας μία πρωτοβουλία ενάντια στην κρίση, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως σημείωσε ο κ. Αγουρίδης, έχει ξεκινήσει το επόμενο πρόγραμμα, ύψους επίσης 100 εκατομμυρίων ευρώ και στοχεύει στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.


Ιδιωτικά παλάτια, ξεχασμένα κάστρα και διάσημα μουσεία. Έκθεση φωτογραφιών του Μάσιμο Λίστρι, στο Μουσείο Μπενάκη.  [17 Ιανουαρίου – 16 Μαρτίου]

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έκθεση φωτογραφιών του Μάσιμο Λίστρι, ο οποίος γοητευμένος από τον απόλυτο έλεγχο της σύνθεσης που του επιτρέπει να έχει η αρχιτεκτονική θεματολογία, φωτογραφίζει τον άψυχο κλασικισμό εδώ και πολλά χρόνια, έχοντας έδρα τη Φλωρεντία.

Στην έκθεση, παρουσιάζεται μια επιλογή φωτογραφιών του, η οποία περιλαμβάνει τις εικονικές του προοπτικές για τα μπαρόκ παλάτια, τους νεοκλασικούς εσωτερικούς χώρους και τις αναγεννησιακές βιβλιοθήκες.

Η κάμερα του Λίστρι μάς δίνει πρόσβαση σε ιδιωτικά παλάτια, ξεχασμένα κάστρα και διάσημα Μουσεία άδεια από επισκέπτες. Οι μεγάλου μεγέθους εκτυπώσεις του εισάγουν τον θεατή σε ένα σύμπαν περασμένης – και, για μερικούς, κορεσμένης – ομορφιάς. Περισσότερο από απλή καταγραφή της αρχιτεκτονικής, ο Λίστρι ανακαλύπτει εκ νέου τους ιστορικούς χώρους και μας καλεί να τους εξετάσουμε με φρέσκια ματιά.Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα αντίφαση μεταξύ της ρομαντικής επιμονής του να απεικονίζει το παρελθόν και της τεχνολογικής προόδου την οποία χρειάζεται για την επίτευξη της ακριβούς σαφήνειας των εικόνων του. Άλλωστε, αυτή η έλλειψη της αίσθησης του χρόνου είναι αναπόσπαστο στοιχείο του έργου του με τις διαχρονικές, ακατοίκητες φωτογραφίες του. Μέσα από την παντελή απουσία των ανθρώπων, η ιστορία παραμένει ανέπαφη.

Ο Μάσιμο Λίστρι, γεννημένος το 1953, ξεκίνησε την καριέρα του ως φωτογράφος σε πολύ νεαρή ηλικία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του εργάστηκε για πολλά περιοδικά τέχνης, αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης. Το 1981, ο Λίστρι, μαζί με τους εκδότες Φράνκο Μαρία Ρίτσι και Βιτόριο Σγκάρμπι ίδρυσε το διεθνούς φήμης περιοδικό και τις εκδόσεις τέχνης FMR.


Για είκοσι χρόνια, αυτό το υπέροχο περιοδικό, λειτούργησε ως το κύριο μέσο για την έκφραση των φωτογραφικών δοκιμίων του Listri που περιελάμβαναν τα πιο όμορφα παλάτια, τις βίλες, τους εσωτερικούς χώρους και την αρχιτεκτονική της κάθε εποχής. Σε διάρκεια τριάντα χρόνων, ο Μάσιμο Λίστρι έχει δημοσιεύσει περισσότερα από εξήντα βιβλία συνεργαζόμενος με τους πιο φημισμένους εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο όπως το Βασιλικό Παλάτι του Μιλάνου, τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Morgan στη Νέα Υόρκη, το Ιταλικό Ινστιτούτο Πολιτισμού στο Τόκιο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μπογκοτά, το Μουσείο της Ιταλικής Τέχνης στη Λίμα και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ταϊπέι.Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210 3453111. Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά.


[17 Ιανουαρίου – 16 Μαρτίου]

ELEGHOS news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου