Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Ώρα να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός στρατός, προτείνει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Αρκετοί γερμανοί αξιωματούχοι φέρεται 
να χαιρετίζουν την πρόταση Γιούνκερ,

για την δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. 


Αυτό αποκαλύπτει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, σε σημερινή του συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα «Die Welt am Sonntag».

Όπως ο ίδιος αναφέρει με μια τέτοια πολιτική θα ενισχυθεί η κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική της ΕΕ.

«Αυτός ο στρατός θα μπορεί να δρα με επιτυχία και αξιοπιστία εναντίον απειλών που έχουν τα 28 κράτη μέλη ή γειτονικά φίλια κράτη», σχολιάζει χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει ότι η δημιουργία ευρωστρατού θα είναι ένα «καμπανάκι» για την Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ είναι σοβαρή στην διατήρηση των αρχών και αξιών της.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η πρόταση του Γιούνκερ έχει βρει ήδη θετική ανταπόκριση στην Γερμανία με το ΥΠΕΞ της χώρας να αναφέρει ότι θα πρέπει επιτέλους το όραμα του κοινού στρατού να γίνει πραγματικότητα.
Αυτό το όραμα αν υλοποιηθεί θα είναι για το συμφέρον της ευρωπαϊκής ασφάλειας».
Το Βερολίνο υποδέχθηκε θερμά την πρόταση Γιούνκερ για την δημιουργία Ευρωπαϊκού στρατού διότι η ΕΕ την οποία αυτή την στιγμή κουμαντάρει θα αποδεσμευτεί από τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.  Παράλληλα θα ενισχύσει τις στρατιωτικές βιομηχανίες της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του γερμανού αξιωματούχου 
Hans-Peter Bartels που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σχολιάζει: «Μέχρι σήμερα έχουμε δει τα πρότυπα της άμυνας της Ευρώπης. Εδώ πλέον χρειαζόμαστε μια ώθηση».

Εκτός από τον απόλυτο έλεγχο που θα ασκούν στην ΕΕ, με αυτή την δημιουργία βλέπουν μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες.
Η εκδοχή του Γιούνγκερ για Ρωσική απειλή δεν είναι για όλους πειστική. 

Πολλοί έσπευσαν που πουν ότι ο σχεδιασμός της Κομισιόν αποκαλύπτει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ο στρατός πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η Γερμανία θα ασκεί και τον έλεγχο εντός της ΕΕ, εφ όσον η δράση του θα είναι διαφορετική από αυτή του ΝΑΤΟ.
Και εδώ γεννιέται αυτθόρμητα το ερώτημα: Θα είναι ένας στρατός άμεσης επέμβασης στις χώρες της ΕΕ που θα δημιουργείται κάποιο πρόβλημα ; ELEGHOSΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου