Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Μπαρόχα, Μόλις εκλείψει το μυαλό μας, εκλείπει και ο κόσμος

  


Στοχασμοί για την Αλήθεια 
και την Διάνοια
. »..Ναι. Η συμφωνία όλων των διανοιών σε ένα και το αυτό πράγμα είναι εκείνο που ονομάζουμε αλήθεια. 
Πέρα από τα λογικά και τα μαθηματικά αξιώματα, στα οποία δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει ομόνοια, στα υπόλοιπα, όλες οι αλήθειες έχουν ως προϋπόθεση την ομόνοια..»

»..Η διάνοια – ως έμφυτες σ’  αυτήν αναγκαιότητες – φέρει τις έννοιες της αιτίας, τού χώρου και τού χρόνου, όπως ένα σώμα έχει τρεις διαστάσεις. 
Αυτές οι έννοιες – τής αιτίας, τού χώρου και τού χρόνου – είναι αδιαχώριστες από την διάνοια και, όταν αυτή δηλώνει τις εκ των προτέρων αλήθειες και τα αξιώματά της, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημαίνει τον ίδιο τον μηχανισμό της..»»..Ποια αμφιβολία χωρά στο ότι ο κόσμος,  που γνωρίζουμε,  είναι το αποτέλεσμα τής αντανάκλασης τού κοσμικού τμήματος τού αισθητού ορίζοντα στον νου μας;»

»..Για μένα αποτελεί μιά παρηγοριά να σκέφτομαι ότι,  όπως ο αμφιβληστροειδής μας παράγει τα χρώματα, έτσι και το μυαλό μας παράγει τις ιδέες του χρόνου, του χώρου και της αιτιότητας. 
Μόλις εκλείψει το μυαλό μας, εκλείπει και ο κόσμος.  Δεν συνεχίζεται  πια  ο χρόνος,  δεν συνεχίζεται  πια  ο χώρος,  δεν υφίσταται πια  αλληλοσύνδεση αιτιών. Τελείωσε η κωμωδία, και μάλιστα οριστικά..»
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιος χρόνος και κάποιος χώρος συνεχίζουν να
υπάρχουν για τους υπόλοιπους. Αλλά,  τι σημασία έχει αυτό,  εάν δεν είναι τα δικά
μας, που είναι τα μόνα αληθινά;»
________________________


Πίο Μπαρόχα υ Νέσσι (Pío Baroja y Nessi)  Θεωρείται ένας πολύ καλός παρατηρητής της ζωής και πίστευε ότι η δράση είναι το παν. Πικρός, απαισιόδοξος, χιουμορίστας, αντικληρικός και αντιδημοκράτης και οι περιγραφές των χαρακτήρων του είναι διεισδυτικότατες. 
Αποφεύγει το κήρυγμα και αφήνει τον αναγνώστη να βγάλει μόνος του τα συμπεράσματά του.

Βάσκος στοχαστής και συγγραφέας,  χαρακτήρας ασυμβίβαστος και επαναστατικός, άνδρας οξυδερκής και θαρραλέος, άνθρωπος ευφυής και τολμηρός,  με πολλά και ποικίλα ενδιαφέροντα, χρησιμοποίησε τον ήρεμο – αλλά επαρκώς στηλιτευτικό – λόγο του προσπαθώντας να αφυπνίσει τις λαϊκές μάζες και να τις υποκινήσει σε ενεργό δράση, ώστε με κάθε πρόσφορο μέσο να επιχειρήσουν  να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα εκείνης τής ταραγμένης εποχής.  

"ΕΛΕΓΧΟΣ"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου