Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Μολδαβία, Δέκα έξη χρόνια μετά το "Σύμφωνο με την ΕΕ"Είναι μια γενικά χαμηλή υψομετρικά χώρα, χωρίς μεγάλες οροσειρές, αφού το ψηλότερο σημείο που θα συναντήσει κανείς εκεί είναι το Balănesti Hill, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 430 μέτρα. Γενικότερα, το μέσο υψόμετρο της χώρας είναι μόλις 147 μέτρα, με τους Μολδαβούς να αναζητούν σε άλλες χώρες τη μαγεία που προσφέρουν τα χειμερινά σποτ στα βουνά.


Η Μολδαβία είναι μια μικρή χώρα μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. 
Οι Μολδαβοί πολίτες της, τον Οκτώβριο του 2016 εξέλεξαν πρόεδρο με κατεύθυνση φιλική προς τη Ρωσία... 
Όπως είναι επόμενο, το γεγονός, δημιουργεί ερωτηματικά. 
Γιατί ο νέος πρόεδρος της χώρας ο  Igor Dodon έβγαλε την σημαία της ΕΕ από το γραφείο του και στρέφει τη χώρα οικονομικά και πολιτικά προς τη Ρωσία ; 

Γιατί η ΕΕ, η σημαντικότερη δύναμη του πλανήτη μετά τις ΗΠΑ μετά από τόσα χρόνια «πακέτων βοηθείας» και μεταρρυθμίσεων κατάφερε, αντί να κάνει τη μικρή αυτή χώρα ένα υπόδειγμα ανάπτυξης, να την μετατρέψει σε χώρα ζωντανών-νεκρών ; 
Την απάντηση αναζητήστε την στην λάθος πολιτική «πολέμου» της Γερμανίας ενάντια στην Ρωσία, στην αδιαφορία, στην μη στοχευμένη ανάπτυξη, όσο και στην καταλήστευση της χώρας από εγχώριους ολιγάρχες....  ίσως το μέγεθος, ακριβώς πόσο, είναι λίγο δύσκολο να βρεις.  Εκείνο που δεν είναι δύσκολο να δούμε όπως φαίνεται, διαμορφώνεται στην απώλεια ενός πολύτιμου αν και μικρού συμμάχου της ΕΕ, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ΕΕ !Η Μολδαβία είναι χώρα της οποίας η αγορά έγινε ανοικτή εδώ και 25 χρόνια, στις 2 Ιανουαρίου 1992, ενώ το ΔΝΤ έδωσε δάνειο στη χώρα αυτή το 1993, δάνεια που συνεχίζονται ως τώρα (179 εκ δολάρια το 2016), υπό τον όρο αλλαγών στην οικονομία. 
Η οικονομία της χωράς, όμως, η οποία ήταν κατά 40% βιομηχανική, και 37% αγροτική, πέρασε σε φάση αποβιομηχάνισης και μαρασμού, με τον μόνο πλέον τομέα να είναι οι υπηρεσίες (63% του ΑΕΠ) και συρρίκνωση της Βιομηχανιας σε 21% και του Αγροτικού τομέα στο 16%! 
Όλα αυτά, παρότι το 1/3 των εξαγωγών προέρχεται από τον Αγροτικό τομέα, με προεξέχοντα το κρασί (5%) και ηλιόσπορους (5%), ενώ το σημαντικότερο Βιομηχανικό προϊόν είναι καλώδια και Οπτικές ίνες, που αποτελούν το 10% των εξαγωγών.


     Το σύμφωνο συνεργασίας EUBAM

Η χώρα δεν φαίνεται να ωφελήθηκε ιδιαίτερα από την πολιτική που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, ενώ επίσης η συνεργασία με την ΕΕ δεν φαίνεται να βελτίωσε, ούτε αυτή, το κλίμα. 
Το σύμφωνο συνεργασίας της ΕΕ, δημιουργήθηκε το 2005 (EUBAM, European Union Border Assistance Mission to Moldova and Ukraine) και ακολουθήθηκε από κάποια μικρή βοήθεια υπό τον όρο να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις. 

Όμως τελικά, η έμφαση δεν ήταν στην ανάπτυξη των παραγωγικών τομέων της οικονομίας που η χώρα είχε ανάγκη και δημιουργούσαν εργασία (βιομηχανία, αγροτική παράγωγη) αλλά απλά στο άνοιγμα κάποιων αγορών με ενδιαφέρον για την ΕΕ. 
Αν και η οικονομία άρχισε στα πρώτα έτη της σχέσης με την ΕΕ να έχει ανάπτυξη, μετά το 2010, όταν και άλλαξε η πολιτική ΕΕ, η χώρα βούλιαξε, και μάλιστα παρότι το 24% του ΑΕΠ συνεχίσει να εισέρχεται από συνάλλαγμα από πολίτες που ζουν στο εξωτερικό! 
Η οικονομία κατά την τελευταία 5ετία είναι σε ύφεση, με εξαίρεση ένα έτος, ενώ επίσης έχει σημαντική ανάγκη την ενέργεια, που επί του παρόντος προέρχεται από την Ρωσία, με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες που ξεπερνάνε τα 5 δις.

Το χειρότερο, η εγχώρια πολική ηγεσία, φαίνεται ότι συμμετείχε σε εκτεταμένη καταλήστευση της οικονομίας, καθώς ανακαλύφθηκε «τρύπα» 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις τράπεζες της χώρας, το οποίο εικάζεται ότι αποτελεί κατάχρηση από αναλήψεις πολιτικών και οικονομικών μεγιστάνων, πόσο που αποτελεί το…1/6 του ΑΕΠ της χώρας (6 δις το ΑΕΠ)! 
Ήταν τόση η επιτυχία των λύσεων που εφαρμόστηκαν στην προηγούμενη περίοδο που ο…πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 10% κατά την τελευταία διετία, έχοντας, μια χώρα με 2,9 εκατομμύρια εναπομείναντες πολίτες,  600.000 πολίτες να ζουν μόνιμα στο εξωτερικό, οι μισοί στην Ρωσία και οι άλλοι μισοί στην ΕΕ, και 350.000 να πηγαινοέρχονται σε γειτονικές χώρες για να επιζήσουν!

Η χώρα πήρε το ολοκληρωτικό κτύπημα από την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, όχι μόνο λόγω ενεργειακού οφέλους της χώρας από το φτηνό Ρωσικό γκάζι, αλλά και διότι η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας των μολδαβικών προϊόντων. 

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.  Με αυτά λόγια τελειώνει ο Κων. Βέργος, το άρθρο του στο www.liberal.gr, από το οποίο και δανειστήκαμε στοιχεία για αυτήν την ανάρτηση. 
__________________________________________________________________________
* Ο Κ. Βέργος είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών, 
Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.


Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που συλλέγουμε από το www.lifo.gr, 

. Μέσος μισθός για το 2010 ήταν 175€ το μήνα (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μολδαβίας). 
Ένα διαμέρισμα με μία κρεβατοκάμαρα στο Κισινάου, πρωτεύουσα της χώρας, μπορεί να ενοικιαστεί σε τιμή μεταξύ 150€ και 200€, ενώ για τη θέρμανση απαιτείται περίπου πάνω από το μισό νοίκι. 
Επιστάτρια στο Μουσείο Εθνογραφίας και Φυσικής Ιστορίας, 800 lei το μήνα μισθός, που αντιστοιχούν σε 50.00 ευρώ.Ένας συντηρητής αμοίβεται με 1700 lei το μήνα, ή 106.00 ευρώ, αν τα μετατρέψεις στο ευρωπαϊκό σκληρό νόμισμα και που είναι και ο μεγαλύτερος σ'αυτό τον μικρό κατάλογο.Ο μισθός της διευθύντριας του ζωολογικού κήπου είναι 1300 lei το μήνα, που αντιστοιχούν σε 81.00 ευρώ. Ένας υπεύθυνος ασφαλείας, εισπράττει 1000 lei το μήνα, για μισθό, που αντιστοιχούν σε 62.00 ευρώ.Μία Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης έχει μηνιαίο μισθό 1.500 lei, δηλαδή σε ευρώ 94.00, που είναι το ίδιο με τον υπεύθυνο Φυσικών Επιστημών. Μισθός 1.500 lei το μήνα, που αντιστοιχούν σε 94 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που είναι συνήθως ηλικιωμένοι εξακολουθούν να εργάζονται για να συμπληρώσουν τη σύνταξή τους. Η πλειοψηφία των Μολδαβών έχει οικογένεια στην επαρχία, όπου το μισό εργατικό δυναμικό ασχολείται με τον αγροτικό τομέα. Οι συγγενείς στέλνουν στις μεγάλες πόλεις της χώρας τρόφιμα για να βοηθήσουν τις οικογένειες που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος ζωής. 

Η Μολδαβία βασίζεται στο ξένο συνάλλαγμα που στέλνουν από το εξωτερικό οι περίπου 500.000 Μολδαβοί. Το 2010, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι τράπεζες της χώρας δέχτηκαν 900 εκατομμύρια ευρώ. 


  ΕΛEΓΧΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου