Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

DiEM25, Η Προσπάθεια θα είναι πάντα μια ευκαιρία να δοκιμάζουμε τη δύναμή μας"Ο κίνδυνος δεν είναι να να έχεις υπερβολικά μεγάλες φιλοδοξίες και να μην καταφέρεις να τις πραγματοποιήσεις, αλλά να έχεις πολύ μικρές και να το καταφέρεις. ___ Μιχαήλ Αγγελος

Είναι ουτοπικό ή ρομαντικό, να ονειρεύεσαι μια  πραγματική   Δ η μ ο κ ρ α τ ί α  με ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο που θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση των συμμετοχόντων μελών ?
Αν μείνεις στο όνειρο ίσως και να αποδειχθεί τελικά Ουτοπία... αν όμως το πιστέψεις και δουλέψεις γι αυτό ? Λέμε τώρα ΑΝ...?

Τι ξέρουμε για το για το Θέατρο Φολκσμπίνε ή ακόμα περισσότερο τι να είναι άραγε αυτό το DiΕΜ25 ? 

Το πρώτο είναι ένα θέατρο στο Βερολίνο, και το δεύτερο είναι το αρκτικόλεξο για το "Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025" ή στα αγγλικά "Democracy in Europe Movement 2025". 

Το DiΕΜ25 λοιπόν είναι το Πανευρωπαϊκό Πολιτικό Κίνημα που ξεκινάει το 2015 με πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη. 
Το παρουσιάζει για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο θέατρο Φολκσμπίνε  (volksbuhne theater) του Βερολίνου.

Στόχος του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί «μία πλήρης δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο το οποίο θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση και το μοίρασμα της εξουσίας με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια».


Σύμφωνα με το ίδιο το κίνημα, στόχος του είναι η αναζωογόνηση της ιδέας της Ευρώπης ως μίας ένωσης των λαών της που θα διοικείται μέσα από τη δημοκρατική συναίνεση και όχι βάσει της τωρινής της κατεύθυνσης, η οποία είναι η δημιουργία μιας υπερεθνικής οντότητας που διοικείται από τεχνοκράτες μέσα από διατάγματα. 


Για τη στήριξη αυτού του επιχειρήματος, το κίνημα αναφέρει οκτώ τομείς στους οποίους συμβαίνει αυτό. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα «εκτελεστικά εποπτικά "όργανα" και της τρόικας που δημιούργησαν από κοινού με μη εκλεγμένους "τεχνοκράτες" άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών». 


  Επίσης, αναφέρει τον ανερχόμενο εξτρεμιστικό εθνικισμό που παρατηρείται σε ορισμένα νέα πολιτικά κόμματα αλλά και τις πρωτοβουλίες υπέρ του Brexit και του Grexit ως δείγματα της επικείμενης κατάρριψης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

  Το επαναλαμβάνει και στη συνέντευξη που δίνει στην ισπανική εφημερίδα El País κατά την επίσκεψή του  στη Μαδρίτη και αναφερόμενος στις παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016, ως δείγμα της αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Το DiEM25 διευθύνεται από ένα συντονιστικό συλλογικό σώμα αποτελούμενο από 12 άτομα και εποπτευόμενο από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο γνωστών προσωπικοτήτων.


      Γνωστά Μέλη του Κινήματος

 • Γιάνης Βαρουφάκης (Ελλάδα)
 • Σρέτσκο Χόρβατ (Κροατία)
 • Λορέντσο Μαρσίλι (Ιταλία)
 • Τζούλιαν Ασάνζ (Αυστραλία)
 • Νόαμ Τσόμσκι (ΗΠΑ)
 • Μπράιαν Ίνο (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Ζιλιέν Μπαγιού (Γαλλία)
 • Ζαν Μισέλ Ζαρ (Γαλλία)[5]
 • Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ (ΗΠΑ)
 • Σούζαν Τζορτζ (ΗΠΑ/Γαλλία)
 • Μπόρις Γκρόις (Γερμανία)
 • Κεν Λόουτς (Ηνωμένο Βασίλειο)
 • Τόνι Νέγκρι (Ιταλία)
 • Σάσκια Σάσεν (ΗΠΑ)
 • Σλάβοϊ Ζίζεκ (Σλοβενία)


Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι πολιτικοί δεν είναι αυτό που ήταν, γιατί οι κυβερνήσεις φαίνεται να μην μπορούν να επιλύσουν τα πραγματικά προβλήματα; 

Ο οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης, πρώην Υπουργός των Οικονομικών της Ελλάδας, λέει ότι σήμερα μπορεί να είσαι στην πολιτική, αλλά όχι στην εξουσία, επειδή η πραγματική εξουσία ανήκει τώρα σε εκείνους που ελέγχουν την οικονομία. 

Πιστεύει πως οι μεγιστάνες του πλούτου και οι επιχειρήσεις κανιβαλίζουν την πολιτική σφαίρα και προκαλούν οικονομική κρίση. 
Σε αυτή την ομιλία θα ακούσετε το όνειρό του για έναν κόσμο στον οποίο το κεφάλαιο και το εργατικό δυναμικό δεν θα αντιμάχονται, για έναν κόσμο που θα είναι «ταυτόχρονα φιλελεύθερος, μαρξιστικός και κεϋνσιανός». 


Απρίλιος του 2017

Ο επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος DIEM25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλάει στη δημοσιογράφο Μαρία Μουστάκα και στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της TV100


  ΕΛEΓΧΟΣ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου